Disponibili 24/7
Ajutorul de înmormântare a fost majorat. Ce sumă primește o familie de la bugetul Asigurărilor Sociale

Ajutorul de înmormântare a fost majorat. Ce sumă primește o familie de la bugetul Asigurărilor Sociale

Din anul 2023, suma acordată ca ajutor de înmormântare familiei unei persoane decedate, în cazul în care aceasta era asigurată în cadrul Asigurărilor Sociale, a cunoscut o creștere semnificativă.

Valoarea acestui ajutor s-a ridicat la 6.789 de lei, înregistrând o majorare de 700 de lei față de nivelul din 2022.

De asemenea, jumătate din această sumă este acordată și în cazul decesului unui membru al familiei persoanei asigurate, care fie era pensionar, fie era angajat și plătea impozite pentru asigurările sociale. În acest ultim caz, valoarea ajutorului de înmormântare este de 3.395 de lei.

Aceste sume de bani sunt acordate o singură dată și doar unui membru al familiei care depune cererea și prezintă certificatul de deces în original.

Angajatul de la Asigurările Sociale trebuie să verifice identitatea solicitantului de ajutor de înmormântare, iar cererea trebuie să fie însoțită de o copie a cărții de identitate a solicitantului.

În perioada dintre depunerea cererii și acordarea ajutorului de înmormântare, inspectorii de la Casele Teritoriale de Pensii din județul în care domicilia persoana decedată verifică dacă informațiile furnizate de solicitant corespund realității.

Actele necesare pentru obținerea ajutorului includ:

  • O cerere pentru acordarea ajutorului,
  • O declarație pe propria răspundere care atestă că cheltuielile au fost suportate în întregime de către solicitant,
  • O declarație pe propria răspundere care confirmă că persoana decedată era pensionar sau asigurat,
  • O adeverință de la angajator care menționează că decedatul era angajat și nu a beneficiat de concediu fără plată sau a avut absențe nemotivate în ziua decesului,
  • O adeverință de salariat pentru membrii familiei.

În plus, dacă persoana decedată era și pensionar și decesul a avut loc înainte de primirea pensiei pentru luna respectivă, este posibil să se depună o cerere pentru plata pensiei, fie în numerar, fie în contul bancar al persoanei decedate sau al solicitantului.