Procesul de doliu
Fiecare persoana este unica în felul în care face fata pierderii unei persoane dragi. Desi procesul de doliu este diferit pentru fiecare dintre noi, toti traim unele sentimente comune în timp ce lucram pentru vindecarea pierderii noastre.
Raspunsurile noastre la diferitele sentimente care apar în timpul procesului de doliu sunt adesea descrise ca „etape”. Aceste etape nu sunt legate de „timp real”, iar oamenii nu se misca neaparat în si ies din etape într-o maniera ordonata si directa. Etapele pot dura minute sau ore. Nu este neobisnuit sa treceti într-o etapa si sa iesiti dintr-o etapa si apoi la alta si sa mergeti înapoi la prima. S-ar putea sa va treziti ca repeti acest proces de mai multe ori, în timp ce continuati sa va rezolvati durerea.
Exista cinci etape observate în mod obisnuit pe care oamenii le experimenteaza în timpul procesului de doliu. Aceste etape sunt negare, furie, negociere, depresie si acceptare.
La început, puteti simti un sentiment de detasare, soc sau amorteala. S-ar putea chiar sa te întrebi de ce nu esti mai suparat de pierderea ta. Acest sentiment de deconectare este un raspuns de supravietuire. Este pur si simplu modalitatea naturii de a va ajuta sa continuati sa functionati la un nivel de baza în timp ce va aflati într-un stres extrem. Negarea este un instrument care va permite în mod inconstient sa faceti lucrurile necesare pentru a va continua viata în zilele imediat urmatoare pierderii.
Furia ofera o punte de legatura de la amorteala initiala a durerii. S-ar putea sa te trezesti suparat pe medici, pe familia ta, pe persoana iubita care a murit sau pe Dumnezeu. Furia este o etapa necesara a procesului de vindecare. Furia ta este legata de durerea ta. Cu cat va permiteti cu adevarat sa va simtiti mai mult furia alaturi de durere, cu atat ea se va diminua mai mult si va veti vindeca mai mult.
Înainte si dupa o pierdere, s-ar putea sa simti ca ai fi facut orice daca doar persoana iubita ar fi crutata. „Doar daca” si „ce-ar fi daca” devin un gand recurent. Vinovatia însoteste adesea negocierile. S-ar putea sa va întrebati daca ati fi putut face ceva diferit, astfel încat persoana iubita sa fie înca în viata. S-ar putea sa încerci sa ghiciti doctorii si pe tine însuti. Puteti reveni la trairea în trecut pentru a evita durerea prezentului.
Dupa negociere, sentimentele de gol si durere se prezinta la un nivel mai profund. Aceasta depresie nu este un semn de boala mintala. Este raspunsul potrivit la o mare pierdere. Cand o pierdere se instaleaza pe deplin în sufletul tau si îti dai seama ca persoana iubita nu se mai întoarce, sentimentele de tristete profunda (depresie) sunt normale. A nu experimenta depresie dupa ce o persoana draga moare ar fi foarte neobisnuit. Depresia este un pas necesar spre vindecare.
În cele din urma, te împaci cu doliu pe masura ce treci în etapa de acceptare a durerii. În acest moment, pierderea a devenit parte din povestea si istoria ta. Nu va consuma viata în acelasi mod în care a facut-o de la început. Odata cu acceptarea vine o pace sporita. Pe masura ce treci prin aceasta etapa, te vei trezi din nou interesat si capabil sa te bucuri de unele dintre lucrurile pe care ti-au placut anterior sa le faci. Puteti dezvolta noi interese si relatii. Ai învatat sa traiesti cu pierderea ta într-un mod constructiv si vindecator.
Cat timp o sa ma simt asa?
Fiecare persoana este diferita, la fel si durerea lor. Fiecare persoana va urma o cale diferita spre vindecare. Desi nu exista o perioada de timp corecta sau gresita pentru a finaliza procesul de doliu, multi experti sunt de acord ca nu este neobisnuit sa dureze cel putin un an pentru a trece prin procesul de doliu.
Durere complicata
Durata procesului de doliu poate fi influentata si de relatia dvs. cu decedatul, de cantitatea de sprijin pe care o primiti si de alti factori.
Uneori, procesul de vindecare poate fi perturbat sau întarziat daca alte evenimente sau pierderi traumatice au avut loc anterior în viata unei persoane. Acest lucru poate fi valabil mai ales daca cealalta pierdere este relativ recenta sau nu a fost niciodata procesata complet în sine. Aceasta experienta de durere este cunoscuta sub numele de „doliu complicat”. Persoanele care se confrunta cu acest tip de durere pot beneficia de lucrul cu profesionisti care sunt instruiti în abordarea problemelor complexe de durere.
Daca, dupa ce a trecut ceva timp, considerati ca durerea dumneavoastra este înca persistenta si perturbatoare pana la punctul în care va afecteaza functiile zilnice, va rugam sa solicitati consiliere profesionala.