Disponibili 24/7

În cazul în care repatrierea se face din ţări precum Anglia, Franţa sau Spania, costurile pot scădea semnificativ dacă familia întocmeşte singură documentele de transport, adică paşaportul mortuar. Sicriul trebuie să fie conform normelor europene în vigoa-re, care, în mod normal, nu ar trebui să coste mai mult de 350 de euro. Cu toate procedurile şi documentele pentru întocmirea paşaportului mortuar, transportul terestru, repatrierea nu ar trebui să coste mai mult de 3.000 – 6.000 de euro.

„Preţul mai poate fi ajustat!“

„Noi ne ocupăm de tot, de la documente, la sicriu, transport. Nu putem să spunem omului o sumă fixă înainte. Trebuie să ne dea informaţii clare, despre locul de unde trebuie preluat decedatul, cum vrea să fie organizat transportul, cu maşina, tipul de sicriu etc. Calculele se fac abia atunci. De regulă, din Anglia, costurile ajung la 7.000 de euro, dar preţul mai poate fi ajustat, vorbind direct cu persoanele respective”.

Din păcate, statul român nu suportă nimic din costul procedurilor de aducere în ţară a unei persoane decedate în străinătate. Singura şansă este aceea de a convinge firma la care lucra persoana respectivă să suporte contravaloarea întreagă sau parţială a re-patrierii. „În foarte puţine cazuri, patronii firmelor la care lucrau românii, chiar şi cu contract legal de muncă, se angajează la astfel de cheltuieli, mai ales dacă nu sunt prevăzute în contractul său. Mai există însă, situaţii în care se oferă o sumă de bani, dar aceasta nu acoperă toate costurile. Noi facem contract cu cei care ne contactează şi ne aşteptăm ca aceştia să ne şi plătească”, ne-a mai spus reprezentantul firmei de pompe funebre.